Mindig aktuálisAzok a bizonyos TETVEK

A fejtetű egy élősködő rovar, amely zárt közösségben gyorsan terjed. A tiszta gyerek szép tiszta haját sokkal jobban kedveli a tetű, és könnyen terjed egyik fejről a másikra, vagy ruházaton, játékon, fésűn keresztül kerülhet egyik fejről a másikra. Ha egy családba bekerült, akkor jobb ha mindenki kezeli magát tetű ellen, még akkor is, ha nem kapta meg. Sajnos jellemző a” ping-pong effektus” is: ha a környezetben élők kezeletlenül maradnak, akkor a kezelt személy visszakaphatja a tetűt attól is akitől eredetileg ő kapta, de attól is akinek továbbadta.

Hogyan lehet észrevenni?

A fertőzés után nem azonnal jelentkezik a viszketés, sokszor hetek is eltelhetnek, és ezalatt a nőstény rengeteg serkét /petét/ elhelyezhet a hajtövekre, amiből szép lassan kikelnek újabb és újabb állatok, melyek kb. 10 nap múlva ivaréretté válnak és ők is serkét ragasztanak a hajtövekre és így tovább. Általában a viszketés adja gyanút, és ha tüzetesen megnézzük a gyermek haját megtaláljuk azokat az ovális tojásokat, melyek jellemzően a fül mögött és a tarkó területén vannak, kisebbek mint 1 mm és rá vannak tapadva a hajszálra/ a korpával ellentétben ezeket nem lehet elfújni/.

Mit tehetünk?

1/ Eltávolítjuk az összes serkét ( ez valószínűleg egy alkalommal nem sikerül, többször át kell nézni egymás utáni napokon a gyerekeket)

lehetőségei:

 • a hajszálakról egyenként lehúzzuk, ez elég fájdalmas kevésbé ajánlom
 • serke fésűt vásárolunk a gyógyszertárban (fém sűrű fogú)
 • kivágjuk az adott hajszálat (én ezt szoktam csinálni)

2/Tetűirtót vásárolunk a gyógyszertárban, ezzel a kifejlett állatok ellen megyünk hadba

alapvetően kétféle kapható:

 • vegyi anyagok
 • növényi olajok, illóolajok, amelyek hatására megfullad az állat

A szerek többségén feltüntetik, hogy serkeölő hatással is bír, mégis a gyakorlat azt mondatja velem, hogy inkább válasszuk az 1. pont valamelyikét, az a biztos megoldás serke ügyben!

3/ Újrafertőződés megakadályozása:

Mossunk ki minden ruhát, sapkát, ágyneműt, hajgumit, plüss állatot amivel a gyermek haja érintkezhetett
60°C-on vagy tegyük 1 napra mélyhűtőbe.

Porszívózzuk ki a bútorokat, illetve a szőnyeget.

Érdemes az egész családot a lakás egy megadott helyén serkétleníteni, ott utána alaposan felporszívózni és a porzsákot kidobni, mert az esetlegesen kihullott még élő állatok napokig, hetekig életben maradnak várva a következő alkalomra.

Ha ezt mind megcsináltuk, sokat tettünk az ügy érdekében, de még mindig vannak feladataink:

 • 1 hétig 2-3 naponta ellenőrizzük találunk -e újabb serkéket, ha igen távolítsuk el
 • 1 hét múlva ismételjük meg a tetűirtó kezelést, hogy az észre nem vett serkékből kikelt, de még nem peterakó állatokat elcsípjük
 • a következő héten még figyeljük a serkéket, ha 1 hét múlva sem találunk, nem fertőződött újra a csemeténk. SIKERÜLT!

És nem utolsó sorban: NE SZÉGYENKEZZÜNK, mivel a tetveket bárki, bárhol elkaphatja. Ha észreveszi gyermekén, bátran szóljunk a pedagógusoknak, hogy elejét vegyük a tömeges fertőzésnek.

Dohányzás


A dohányzás története a Kr. e. 5000–3000 évre nyúlik vissza, amikor is a mezőgazdasági terméket Dél-Amerikában termeszteni kezdték, és a legelső időktől fogva égetés útján, a füstjének a belélegzésével fogyasztották. A dohány elégetésének gyakorlata hamarosan a vallási rítusok részévé vált, majd az idők során élvezeti cikként kezdték fogyasztani. A cigarettanapjaink talán legveszélyesebb és legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szere (az áldozatok száma Magyarországon évente 28 ezer).

A dohányzás leggyakrabban szív- és tüdőbetegségekhez vezet, valamint a szívinfarktus, az agyvérzés, az idült légúti betegség, a tüdőtágulás és a rák (elsősorban a tüdőrák, a gége és a szájüreg  rákos megbetegedése, a hasnyálmirigy-rák), az impotencia valamint az alulfejlett baba kialakulásának jelentős kockázati tényezője.

A nikotinfüggőség betegség! A cigarettáról való leszokáshoz több készítmény nyújthat segítséget. Patikánk az alábbiakat ajánlja:

 • Nicorette transzdermális tapasz
 • NiQuitin transzdermális tapasz
 • Nicotinelle transzdermális tapasz

Az egész világon emberek milliói próbálnak felhagyni a dohányzás káros szenvedélyével. Talán Önnek is sikerülni fog ez az embert próbáló feladat, némi gyógyszeres támogatással. Ma már a gyógyszertárban kapható készítmények mellett az internet is segíti azokat, akik ezt a nagy elhatározást meghozzák.

Ide kattintva Ön felmérheti, mennyire erős a fizikai függősége a cigarettától.

Férfi gondok, prosztata megnagyobbodás, gyulladás:

A prosztata megnagyobbodása általában az 50 év feletti férfiakban gyakori jelenség, melynek oka nem teljesen tisztázott, de kialakulásában az életkorral járó hormonális változások bizonyosan szerepet játszanak. Előfordulása 50 éves kor felett rohamosan nő, 80 éveseknél már a 80%-ot is elérheti. Idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, a rosszindulatúság idejében felismerhető és sikeresen kezelhető. A prosztata-gyulladásnak akut és krónikus fajtája létezik. Mindkét esetben az ellátás orvosi sürgősséget igényel a szövődmények elkerülése végett.

A prosztata problémákról bővebben itt olvashat.

Nők az ötödik X közelében:

Ha valakinek a kedélyállapota, hangulata minden különösebb ok nélkül, gyakran változik, ingerlékeny lesz, fejfájások gyötrik, álmatlanságban szenved, a legváratlanabb szituációkban hőhullámai vannak és még a havi ciklusa is rendszertelenné vált, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolnia. Az ember hajlamos azt hinni, mindezt valamilyen betegség okozza s talán eszébe sem jut, hogy belépett a változókorba (menopauza) és annak tünetei jelentkeznek.

Minden, amit a változókorról tudni lehet itt található.