Azok a bizonyos TETVEK

A fejtetű egy élősködő rovar, amely zárt közösségben gyorsan terjed. A tiszta gyerek szép tiszta haját sokkal jobban kedveli a tetű, és könnyen terjed egyik fejről a másikra, vagy ruházaton, játékon, fésűn keresztül kerülhet egyik fejről a másikra.

Ha egy családba bekerült, akkor jobb ha mindenki kezeli magát tetű ellen, még akkor is, ha nem kapta meg. Sajnos jellemző a” ping-pong effektus” is: ha a környezetben élők kezeletlenül maradnak, akkor a kezelt személy visszakaphatja a tetűt attól is akitől eredetileg ő kapta, de attól is akinek továbbadta.

 

Hogyan lehet észrevenni?

 

A fertőzés után nem azonnal jelentkezik a viszketés, sokszor hetek is eltelhetnek, és ezalatt a nőstény rengeteg serkét /petét/ elhelyezhet a hajtövekre, amiből szép lassan kikelnek újabb és újabb állatok, melyek kb. 10 nap múlva ivaréretté válnak és ők is serkét ragasztanak a hajtövekre és így tovább. Általában a viszketés adja gyanút, és ha tüzetesen megnézzük a gyermek haját megtaláljuk azokat az ovális tojásokat, melyek jellemzően a fül mögött és a tarkó területén vannak, kisebbek mint 1 mm és rá vannak tapadva a hajszálra/ a korpával ellentétben ezeket nem lehet elfújni/.

Mit tehetünk?

 

1/ Eltávolítjuk az összes serkét ( ez valószínűleg egy alkalommal nem sikerül, többször át kell nézni egymás utáni napokon a gyerekeket)

lehetőségei:

  • a hajszálakról egyenként lehúzzuk, ez elég fájdalmas kevésbé ajánlom
  • serke fésűt vásárolunk a gyógyszertárban (fém sűrű fogú)
  • kivágjuk az adott hajszálat (én ezt szoktam csinálni)

2/Tetűirtót vásárolunk a gyógyszertárban, ezzel a kifejlett állatok ellen megyünk hadba

alapvetően kétféle kapható:

  • vegyi anyagok
  • növényi olajok, illóolajok, amelyek hatására megfullad az állat

A szerek többségén feltüntetik, hogy serkeölő hatással is bír, mégis a gyakorlat azt mondatja velem, hogy inkább válasszuk az 1. pont valamelyikét, az a biztos megoldás serke ügyben!

3/ Újrafertőződés megakadályozása:

Mossunk ki minden ruhát, sapkát, ágyneműt, hajgumit, plüss állatot amivel a gyermek haja érintkezhetett
60°C-on vagy tegyük 1 napra mélyhűtőbe.

Porszívózzuk ki a bútorokat, illetve a szőnyeget.

Érdemes az egész családot a lakás egy megadott helyén serkétleníteni, ott utána alaposan felporszívózni és a porzsákot kidobni, mert az esetlegesen kihullott még élő állatok napokig, hetekig életben maradnak várva a következő alkalomra.

Ha ezt mind megcsináltuk, sokat tettünk az ügy érdekében, de még mindig vannak feladataink:

  • 1 hétig 2-3 naponta ellenőrizzük találunk -e újabb serkéket, ha igen távolítsuk el
  • 1 hét múlva ismételjük meg a tetűirtó kezelést, hogy az észre nem vett serkékből kikelt, de még nem peterakó állatokat elcsípjük
  • a következő héten még figyeljük a serkéket, ha 1 hét múlva sem találunk, nem fertőződött újra a csemeténk. SIKERÜLT!

És nem utolsó sorban: NE SZÉGYENKEZZÜNK, mivel a tetveket bárki, bárhol elkaphatja. Ha észreveszi gyermekén, bátran szóljunk a pedagógusoknak, hogy elejét vegyük a tömeges fertőzésnek.